Spoiler:
PC (Product Code) - jest to kod identyfikacyjny telefonów komórkowych firmy Nokia, który informuje z jakiego kraju pochodzi dany telefon oraz jaki to model
Tak jest napisane na Wikipedii, a jak ma to pojmować zwykły użytkownik telefonu?
PC to siedmiocyfrowy kod liczbowy nadany przez producenta lub operatora (telefony kupione w salonach), na naklejce pod baterią który określa mi. to skąd jest telefon, jaki soft można weń wgrać oraz język. Sa dwa rodzaje softów: oryginalne Nokii (niebrandowane), oraz modyfikowane przez operatorów z dodatkami w postaci bootsceena z logo sieci, dodatkami w menu itd (brandowane), na których podobno telefon wolniej działa. Od PC zależy jaki będziemy mogli wgrać we własny telefon, nie jesteśmy jednak skazani na aktualnie posiadany, zmianę na inny umożliwia program Nemesis Service Suite (NSS). Jeżeli telefon został kupiony za granica, tym samym nie posiada menu w jezyku polskim, lub nie chcemy mieć brandowanego softu operatora można się nim posłużyć.
Jak to zrobić jest opisane tutaj
W sieci można znaleźć dziesiątki rożnych PC dla poszczególnych modeli telefonów. Powinno się wgrywać odpowiednie dla "swojego koloru obudowy" (?!) ...nie wiem czy to jest warunek, ale tylko to mi się nasuwa na myśl

Powiedzmy ze kupiłem w Turcji, E51 w chromowanej obudowie z PC 0554329, Polskie PC jakie powinienem sobie wgrać jak widać na screenie to 0554359 ewentualnie 0552169 (black steel).

Za każdym razem gdy przyszło mi zmieniać w jakimś telefonie pcoduct code, zmieniałem na ten pasujący do obudowy, ale chyba nic nie powinno się stać w przypadku zmiany na inny niż obudowa na to wskazuje.
UWAGA! ZMIANA PC JEST RÓWNOZNACZNA ZE STRATĄ GWARANCJI!
Lecz po powrocie na stare odzyskuje się ją o ile aktualizacje softu przeprowadzamy Phoenixem. NSU wysyła na serwer informacje o aktualizacji, także pozostawia ślady kombinowania.
Ta czynność to najtrudniejsze co trzeba zrobić żeby zmienić w telefonie soft, bo samo wgrywanie to już igraszka

Wgrywanie oprogramowania za pomocą programu Phoenix
lub NSU
Pomocny w o odnalezieniu odpowiedniego PC może być ten temat