Zmiana ikonek aplikacji w telefonach S60v3.

UserTeam
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Fon:
nokia e66
Soft:
300 HACKED!
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 03 mar 2009, 17:24
Podmiana ikonek

Ikonki naszych aplikacji w zależności od miejsca instalacji znajdują się w folderze !:\Resource\Apps. Są to pliki zapisane w formacie mif. Aby podmienić oryginalną ikonę wystarczy skopiować naszą ikonę do wyżej wspominego folderu zmieniając jej nazwę według schematu:

• jeśli w folderze !:\Resource\Apps znajduje sie tylko plik w formacie nazwa_programu.mif nadajemy naszej ikonce nazwę nazwa_programu.mif

• jeśli w folderze !:\Resource\Apps znajduje sie tylko plik w formacie nazwa_programu_aif.mif nadajemy naszej ikonce nazwę nazwa_programu_aif.mif

• jeśli w folderze !:\Resource\Apps znajduje sie zarówno plik w formacie nazwa_programu.mif oraz nazwa_programu_aif.mif nadajemy naszej ikonce nazwę nazwa_programu_aif.mif

Niestety jeśli aplikacja jest zapisana w pamięci telefonu kopiowanie plików musi odbywać się przy wyłączonych zabezpieczeniach telefonu. Aby zmiany były widoczne należy zrestartować komórkę.

Zestaw gotowych ikonek autorstwa AcidSonic:
Spoiler:

Zestaw ponad 400 ikonek autorstwa AcidSonic w formacie svg
Spoiler:

Tworzenie ikonek w formacie mif.

W internecie można znależć wiele tutoriali w języku polskim na temat tworzenia ikonek. Dlatego w tej części poradnika nie będę opisywał samego procesu tworzenia ikonek, a jedynie sposób ich konwersji do formatu mif. W tym celu pobieramy i instalujemy w telefonie aplikację SmartSIS.

• konwersja .png, .bmp do .svg
    Uruchamiamy SmartSis, a następnie dajemy Opcje ---> Tools ---> MIF-utility ---> Opcje ---> Convert i wskazujemy nasz plik.

• konwersja .svg do .mif
    Uruchamiamy SmartSis, a nastepnie dajemy Opcje ---> Tools ---> MIF-utility ---> Opcje ---> Packing i wskazujemy nasz plik.

Edycja ikonek w formacie mif.

Program SmartSis umożliwia również konwersje plików w formacie mif na svg. Niestety żaden program na komputerze nie chce prawidłowo odczytać tak utworzonego pliku svg. Dlatego otwieramy nasz plik svg w komórce i za pomocą magicznej aplikacji ScreenShot zapisujemy go w formacie jpg.

• konwersja .mif do .svg
    Uruchamiamy SmartSis, a nastepnie dajemy Opcje ---> Tools ---> MIF-utility ---> Opcje ---> Unpacking i wskazujemy nasz plik.

Tworzenie ikonek w formacie mbm.

Nieraz może sie zdarzyć, że w folderze !:\Resource\Apps nie możemy znaleźć ikonki naszego programu zapisanej w formacie mif. Jest ona wtedy zapisana w !:\Resource\Apps\Nazwa_programu\nazwa_programu.mbm. Do edycji plików w tym formacie wykorzystamy program MBMTool.

To be continued
Ostatnio edytowano 07 maja 2009, 21:44 przez macc, łącznie edytowano 5 razy

-#admin
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Fon:
HTC Leo/HD2
Sieć:
Plus
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 03 mar 2009, 18:07
dobrze jeszcze by bylo jakbys wrzucil jakies przykladowe ikony. A tak to poradnik super :) szukalem takiego, znalazlem na innym forum, ale wlasnie nie wiedzialem o co chodzi z tymi mif'ami :P a tak to spróbuje :P
Mów mi: Łożeh :D
Hasło do archiwum: fonsymbian.net
Obrazek
HTC Leo (HD2): Miri HD2 6.5.X - V 10.0
radio 2.08.50.08
Manila 2.5.20121412

UserTeam

Fon:
nokia e66
Soft:
300 HACKED!
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 03 mar 2009, 21:01
Łożech przecież dałem link do przykładowych ikonek :8

Otrzymał podziękowań: 0

Fon:
NOKIA 5800 XM
Soft:
50.0.005
Sieć:
PLAY
Numer gadu-gadu:
8683391
PostNapisane: 06 maja 2009, 18:00
A ja nie umiem znależc ikonki Opery Mini 4.2 a wgrałem do pamięci telefonu a tam w c:\resource\apps nie mam takiej ikonki
Obrazek
Sony Ericsson T230 / Samsung SGH X150 / Samsung SGH J600E / Nokia E51 + Kingston MicroSDHC 4GB + N-gage 2.0 + Nokia BH-212

N-gage 2.0 ~ piotreks89

UserTeam

Fon:
nokia e66
Soft:
300 HACKED!
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 06 maja 2009, 18:05
Wiesz bo to jest aplikacja napisana bodajże w Javie. Być może wtedy jest zapisywana w jakimś innym folderze. Nie mniej możesz zedytować instalke i tam podmienić ikonę.

Fon:
6120c
Soft:
06.01
Sieć:
PLUS
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 27 maja 2009, 09:21
Chciałbym zmienic ikonke aplikacji n-gage
W C:\RESOURCE\APPS są pliki

ngiplay0x20003b78.mif
ngiwebkiticons.mif
welcome.mif
welcome_aif.mif

mam juz gotowy plik do podmiany tylko nie wiem który mam podmienic ?

UserTeam

Fon:
nokia e66
Soft:
300 HACKED!
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 27 maja 2009, 10:35
Raczej ten ngiplay0x20003b78.mif :8
Zawsze można sobie podejrzeć co jest zapisane w pliku mif konwerterując go do svg za pomocą SmartSIS.

Fon:
6120c
Soft:
06.01
Sieć:
PLUS
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 27 maja 2009, 11:48
thx macc
Podmieniłem plik ngiplay0x20003b78.mif
Mam teraz n-gage 1.10 1345 z ikonką od n-gage 1.20 1459

plik skopiować do C\RESOURCE\APPS

Fon:
Nokia N95-2
Soft:
v30.0.015
Sieć:
Era
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 07 lip 2009, 08:49
macc napisał(a):Podmiana ikonek
Program SmartSis umożliwia również konwersje plików w formacie mif na svg. Niestety żaden program na komputerze nie chce prawidłowo odczytać tak utworzonego pliku svg. Dlatego otwieramy nasz plik svg w komórce i za pomocą magicznej aplikacji ScreenShot zapisujemy go w formacie jpg.

• konwersja .mif do .svg
    Uruchamiamy SmartSis, a nastepnie dajemy Opcje ---> Tools ---> MIF-utility ---> Opcje ---> Unpacking i wskazujemy nasz plik.

Wszystko się zgada. Instrukcja którą przedstawiłeś jest pierwsza klasa... :)
Ogólnie to SmartSis "rozbiera" pliki *.mif na *.svg i wtedy mozna bez problemów edytować ikony np. w Corelu
Ale program niestety nie potrafi "rozebrać" mojego pliku *.mif ze względu na to ze nie obsługuje plików powyżej 1MB
Temat który wypakowałem z sis'a składa sie z *.mbm o pojemności 13KB i *.mif o pojemności 2,5 MB
W *.mbm nie mam żadnych ikon...

Czy jest jakiś program który potrafi "rozebrać" tak duzego mif'a ??

Pozdrawiam :)

Fon:
nokia 6730
Soft:
s60v3 fp2
Sieć:
plus
Numer gadu-gadu:
0
PostNapisane: 20 wrz 2009, 22:52
chcialbym sie jeszcze dowiedziec jak zrobic pak z ikonami i ktory plik podmienic aby zmienicwszystkie ikony-ktory .mif zawiera standardowe ikony?

Powrót do Symbian