[MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem go.

Tu możesz pisać o problemach ze swoim smartfonem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DragonXI
-#10
-#10
Posty: 23
Rejestracja: 06 kwie 2011, 13:21

[MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem go.

Post autor: DragonXI » 30 sie 2012, 17:22

Witam,

Od nie dawna mam problem z moim telefonem (Motorola Milestone), mianowicie gdy go włączam to pokazuje się tylko logo motoroli i telefon nie reaguje. Mogę włączyć bootloader itp. i wiem ze trzeba wgrać, jak się nie mylę nowy rom w formacie .sbf przez RSD Lite (to umiem zrobić) lecz jeszcze nie zrobiłem go gdyż moim drugim problemem jest naładowanie telefonu, bo gdy wchodzę w bootloadera to pokazuje mi ze mam słabą baterie, a gdy chce naładować telefon to pokazuje mi się "bateria z pytajnikiem" i nie chce się ładować.

Proszę was, jeśli ktoś wstanie jest mi pomóc to niech napisze co i jak.

Awatar użytkownika
Atom2000
SuperUser
SuperUser
Posty: 289
Rejestracja: 12 maja 2011, 18:37
Lokalizacja: W-M

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: Atom2000 » 30 sie 2012, 21:02

Oj to chyba będziesz musiał ładować sposobem McGyver-a:
Wszystko robisz na własne ryzyko!
Musimy poświęcić jakikolwiek kabel USB , ponieważ zostanie on obcięty(pewnie masz jakiś nieużywany od drukarki lub skanera).
Obcinamy koniec ten z kwadratową wtyczką (nie z płaską wtyczką do PC!)
Zdejmujemy delikatnie izolację z końcówki czerwonego i czarnego przewodu. Czerwony jest VCC (+5), a czarny to masa. Pozostałe 2 inne przewody odsuwamy, aby nie przeszkadzały.
Obrazek
Wyjmij baterię i zobaczysz 4 piny kontaktowe a w telefonie styki wyginane w górę i w dół.
Przyklejamy na taśmę czerwony kabel usb (+5) do "+" na baterii.
Natomiast czarny kabel usb (masa) "-" na baterii.
Upewniamy się, że czerwony nie dotyka innych metali z wyjątkiem pin. Jeśli to konieczne, zabezpieczamy dodatkowo taśmą izolacyjną.
Jeszcze raz sprawdzamy połączenia patrząc na etykiecie polaryzację na samej baterii.
Teraz wystarczy podłączyć USB do komputera lub ładowarki i powinno się zacząć ładowanie baterii.
UWAGA !!!

Zaleca się krótkie ładowanie do poziomu wykrywającego urządzenie w standardowy sposób.
Motorola Defy, 1350 Mhz,
Quadrant 3048 pkt
,
ROM: CM10 Jelly Beam by Quarx
Spoiler:

Awatar użytkownika
DragonXI
-#10
-#10
Posty: 23
Rejestracja: 06 kwie 2011, 13:21

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: DragonXI » 31 sie 2012, 07:21

Nieźle trudny i ryzykowny sposób, ale spróbuje. A jeszcze pytanko, czy czerwony przewód ma dotykać wszystkich czterech styków baterii? I czy na pewno nie ma innej metody?

Awatar użytkownika
Atom2000
SuperUser
SuperUser
Posty: 289
Rejestracja: 12 maja 2011, 18:37
Lokalizacja: W-M

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: Atom2000 » 31 sie 2012, 14:38

Czerwony tylko do "+" przyklej
Motorola Defy, 1350 Mhz,
Quadrant 3048 pkt
,
ROM: CM10 Jelly Beam by Quarx
Spoiler:

Awatar użytkownika
DragonXI
-#10
-#10
Posty: 23
Rejestracja: 06 kwie 2011, 13:21

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: DragonXI » 31 sie 2012, 20:58

Tak teraz rozumiem, czerwony do "+", a czarny do "-". I ile tak ładować, 30min?

Awatar użytkownika
Meler
-#admin
-#admin
Posty: 4796
Rejestracja: 25 sie 2009, 18:45
Kontakt:

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: Meler » 31 sie 2012, 21:25

Tak. myśle ze 30 minut spokojnie wystarczy aby dostatecznie naładować baterie
Wszystkie moje spolszczenia są podpisane certyfikatem BINPDA!

Awatar użytkownika
DragonXI
-#10
-#10
Posty: 23
Rejestracja: 06 kwie 2011, 13:21

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: DragonXI » 31 sie 2012, 21:36

Ok. Już zacząłem ładować i ładuje już ok 10min, więc zobaczymy.

Awatar użytkownika
DragonXI
-#10
-#10
Posty: 23
Rejestracja: 06 kwie 2011, 13:21

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: DragonXI » 01 wrz 2012, 13:22

Zrobiłem ten sposób McGyver-a i bateria się naładowała. Telefon już też działa. Wielkie dzięki za pomoc. Choć mam jeszcze mały problem, a mianowicie nie mogę wgrać CyanogenMod7. Nie wiem co jest grane, wszystko mam zrobione recorvery itp. sam mod się instaluje ale gdy chce zrobić reboota to nie chce mi się telefon znowu włączyć. Wiecie co może być grane?

Awatar użytkownika
DragonXI
-#10
-#10
Posty: 23
Rejestracja: 06 kwie 2011, 13:21

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: DragonXI » 01 wrz 2012, 14:22

Tak. Mod jest niby wgrany, a jak włączam telefon to widnieje tylko logo Motoroli i nic.

Awatar użytkownika
DragonXI
-#10
-#10
Posty: 23
Rejestracja: 06 kwie 2011, 13:21

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: DragonXI » 02 wrz 2012, 00:23

A jak zrobić WIPE? Ja dawno tego nie robiłem i nie pamiętam.

Awatar użytkownika
Atom2000
SuperUser
SuperUser
Posty: 289
Rejestracja: 12 maja 2011, 18:37
Lokalizacja: W-M

Re: [MILESTONE] Problem z włączeniem telefonu i naładowaniem

Post autor: Atom2000 » 02 wrz 2012, 11:02

Wykonujemy tzw. full wipe (Wybieramy opcję wipe data/factory reset i zatwierdzamy przez Yes. Powtarzamy czynność dla wipe cache partition oraz advanced → wipe dalvik cache)
miui.pl.
Motorola Defy, 1350 Mhz,
Quadrant 3048 pkt
,
ROM: CM10 Jelly Beam by Quarx
Spoiler:

ODPOWIEDZ